Δομικά Υλικά - Ενέργεια

Δομικά Υλικά - Ενέργεια

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Πλαστά όνειρα φωτοβολταϊκών


Το ειδικό τέλος παγιδεύει όσους επένδυσαν στις ΑΠΕ

Έσπευσαν με ελπίδα για μια θέση στον ήλιο και τώρα βρίσκονται παγιδευμένοι στο λιοπύρι της φορολογίας. Ο λόγος για τους αγρότες που έβαλαν φωτοβολταϊκά συστήματα στα χωράφια τους και σήμερα απειλούνται να γίνουν όμηροι μιας επιλογής, που παρουσιάστηκε σαν το γεωργικό Ελντοράντο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ήταν καλοκαίρι του 2010, όταν οι χτυπημένοι από την κρίση αγρότες δελεάστηκαν από την προοπτική να φυτέψουν στα χωράφια τους κάτι που θα είχε -επιτέλους!- εγγυημένες τιμές και σίγουρη αγορά. Πότισμα δεν ήθελε, ούτε ιδιαίτερη φροντίδα. Μπορεί να μην τρωγόταν, αλλά εμφανιζόταν ως πολύτιμο για τη χώρα. Μια χώρα που δεν έχει ούτε διατροφική επάρκεια, ούτε σχέδιο αγροτικό... Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τις συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις, έδινε τη δυνατότητα στους αγρότες να υποβάλλουν αιτήσεις για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων μέχρι 100 kW, οι οποίες θα εγκρίνονταν κατά προτεραιότητα.
Πυρετός μέσα στο κατακαλόκαιρο σάρωσε την ύπαιθρο. «Ούτε ήμασταν ούτε θέλαμε να γίνουμε επιχειρηματίες, εξάλλου το μέγεθος των 100 kW δεν το επιτρέπει. Ο βασικός μας στόχος ήταν ένα επιπλέον εισόδημα για τους αγρότες, για να μείνουν στο χωριό», λέει στην «Κ» ο κ. Τζανέτος Καραμίχας, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ. Πάνω από 10.000 αγρότες ενδιαφέρθηκαν, ενώ κατατέθηκαν 6.200 αιτήσεις, οι οποίες απαιτούσαν φάκελο από μελετητικό γραφείο μηχανικών, κόστους διόλου ευκαταφρόνητου. Επιπλέον, απαιτούνταν εγγυητικές επιστολές. Περίπου 4.500 αγροτικές αιτήσεις πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Παρ’ όλα αυτά μέχρι τον Απρίλιο του 2013, δυόμισι χρόνια μετά, λειτουργούσαν μόλις 1.300 αγροτικά φωτοβολταϊκά (ή περίπου 2.000 σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ). Η συμμετοχή τους στη συνολική ισχύ από ηλιακή ενέργεια ήταν από 6% - 9%. Η αρχική προσδοκία για υψηλές αποδόσεις απογείωσε το κόστος εγκατάστασης. «Τους πρώτους μήνες του προγράμματος ένα πάρκο 100 kW κόστιζε πάνω από 300.000 ευρώ. Τώρα το κόστος έχει πέσει στα 140.000 ευρώ και θα πέσει κι άλλο. Από το πρόγραμμα ωφελήθηκαν πολύ οι κατασκευαστές. Άδειασαν οι αποθήκες από πάνελ, κυρίως γερμανικής κατασκευής», λέει ο κ. Καραμίχας. Οι περισσότεροι αγρότες δεν είχαν κεφάλαια, δανείστηκαν με υψηλά επιτόκια έως και 12%, περιμένοντας σίγουρες αποδόσεις.
Κι ύστερα άρχισαν τα χτυπήματα. Η εγγυημένη τιμή αποδείχτηκε όχι και τόσο εγγυημένη, καθώς έπεσε στα 40 λεπτά η κιλοβατώρα (από 42 λ.). Αλλά το καθοριστικό χτύπημα ήταν η επιβολή «έκτακτης» φορολογίας, ειδικό τέλος 30% επί του τζίρου! Μάλιστα, από τον Ιανουάριο και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα διαχύθηκαν στην αγορά φήμες για αύξηση του ειδικού τέλους μέχρι και 40%! Τελικά, η αύξηση αυτή επιβλήθηκε σε όλες τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, εκτός των αγροτικών (που έμεινε στο 30%) και των οικιακών που απαλλάσσονται. Όμως η φημολογία ανέκοψε την τάση εγκατάστασης νέων αγροτικών φωτοβολταϊκών, αφού οι τράπεζες (οι οποίες αντιμετωπίζουν έτσι κι αλλιώς σοβαρά προβλήματα) δεν ήταν διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν έργα που απειλούνταν με χρεοκοπία.
Αλλά και όσοι αγρότες «φύτεψαν» τελικά πάνελ στα χωράφια τους βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Έχοντας επιπλέον και τη δέσμευση να μη μεταβιβάσουν τα φωτοβολταϊκά για πέντε χρόνια από την έναρξη λειτουργίας τους, για να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο της εμπορίας των αδειών σε μη αγρότες...
«Δεν βγαίνουμε, θα μας πάρουν τα χωράφια». «Αντί να βγάζουμε ένα συμπληρωματικό έσοδο από τα φωτοβολταϊκά, θα φτάσουμε στο σημείο να καλλιεργούμε τα χωράφια για να εξυπηρετήσουμε τα δάνεια που πήραμε για να βάλουμε τα πάνελ», λένε εκπρόσωποι αγροτών και συνεταιριστών. «Είναι βάσιμες οι διαμαρτυρίες. Υπολογίσαμε συγκεκριμένα ότι όσοι πήραν δάνειο πάνω από 200.000 ευρώ δεν βγαίνουν», λέει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο κίνδυνος να μείνουν στα χωράφια τα σιδερένια κουφάρια από τα πλαστά όνειρα πράσινης ενέργειας είναι υπαρκτός...


Πηγή: Καθημερινή Tου Γιάννη Ελαφρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου