Δομικά Υλικά - Ενέργεια

Δομικά Υλικά - Ενέργεια

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ CE ΓΙΑ ΤΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστό και στην Ελλάδα ότι πολλά προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών υποχρεούνται να φέρουν σήμανση CE. Η υποχρέωση αυτή απορρέει από την ευρωπαϊκή οδηγία για τα δομικά υλικά (άλλαξε σε κανονισμό) και τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία εφαρμογής του αντίστοιχου Εναρμονισμένου Προτύπου. Σχετικά πρόσφατα η Ελλάδα ισχυροποίησε αυτή την υποχρέωση με τη θέσπιση νόμων.
Πρόσφατο παράδειγμα είναι οι Τέντες (γενικά εξωτερικά συστήματα σκίασης και σήτες). Το εναρμονισμένο πρότυπο για τις τέντες (ΕΝ 13561) είναι σε εφαρμογή από το 2006, που σημαίνει ότι από τότε απαγορεύεται να πωλούνται τέντες στην Ελλάδα (και βέβαια σε όλη την Ευρώπη) που δεν φέρουν τη σήμανση CE. Παρά ταύτα μόλις τώρα, στα τέλη του 2012, και με αφορμή ότι οι τέντες συμπεριελήφθησαν στο «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» υπάρχει μια σχετική κινητοποίηση του κλάδου.
Για να συνοψίσουμε λοιπόν ισχύει ότι: απαγορεύεται να πωλούνται εξωτερικά συστήματα σκίασης (τέντες, πέργκολες, στόρια κλπ.) αν δεν φέρουν τη σήμανση CE.
Για τη σήμανση CE των τεντών είναι απαραίτητο το ΙΤΤ και το FPC όπως έχουμε αναφέρει αναλυτικά σε προγενέστερα άρθρα μας (βλέπε και : PLANECO http://www.planeco.eu ). 
Ο τελικός καταναλωτής, θα πρέπει αγοράζοντας μια τέντα να απαιτεί:
  • Να του χορηγείται το έντυπο του σήματος CE, όπου θα υπάρχει και η απόδοση της τέντας σε σχέση με την αντοχή της στην ανεμοπίεση (πόσα Μποφώρ αντέχει όταν είναι ανοικτή).
  • Έντυπες οδηγίες για τη ασφαλή χρήση και συντήρηση του προϊόντος και αν απαιτούνται οδηγίες τοποθέτησης όλα στα ελληνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου