Δομικά Υλικά - Ενέργεια

Δομικά Υλικά - Ενέργεια

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Πόρτες Ασφαλείας


Λαμβάνοντας υπόψη την ασάφεια που υπάρχει σχετικά με τις πόρτες ασφαλείας, τις κατηγορίες, τις μετρήσεις και τη σήμανση CE θα επιδιώξω παρακάτω να διευκρινίσω σύντομα το όλο θέμα.



Κατ’ αρχάς για τις πόρτες ασφαλείας δεν υπάρχει ακόμη κάποιο εναρμονισμένο πρότυπο, οπότε οι πόρτες ασφαλείας δεν μπορούν να φέρουν αντίστοιχη σήμανση CE! Το πρότυπο βρίσκεται σε διαβούλευση.
Αντίθετα όλες οι εξώπορτες - φυσικά και οι πόρτες ασφαλείας όταν χρησιμοποιούνται ως εξώπορτες - πρέπει να φέρουν σήμανση CE σύμφωνα με το εναρμονισμένο πρότυπο ΕΝ 14351-1. Σημαντικές πληροφορίες για τη σήμανση των πορτών μπορείτε να αντλήσετε από http://www.planeco.eu/index.php/el/άρθρα-νέα/50-σημανση-ce-σε-παραθυρα-και-πορτες. Στις βασικές ιδιότητες για τις πόρτες πρέπει να προστεθεί και το ύψος.
Υποχρεωτική καταγραφή στη δήλωση πιστότητας είναι η θερμομονωτική (UD) επίδοση της εξώπορτας! Η απαιτούμενη ελάχιστη επίδοση θερμοπερατότητας της εξώπορτας καθορίζεται ανά ενεργειακή ζώνη στον ΚΕΝΑΚ, και κυμαίνεται από 2,6 W/m2.K (π.χ. στη Φλώρινα) έως 3,2 W/m2.K (π.χ. στην Κρήτη).
Η ιδιότητα διάρρηξης δεν ανήκει στις υποχρεωτικές/σημαντικές ιδιότητες, οπότε είναι εθελοντική και πρέπει να αναγράφεται στη δήλωση πιστότητας διακριτικά, δηλαδή με τρόπο που να ξεχωρίζει από αυτές!

Όποια επίδοση ιδιότητας και αν αναγράφεται στη δήλωση πιστότητας, πρέπει οι μετρήσεις να γίνονται σε κοινοποιημένο εργαστήριο! Βέβαια υπάρχουν αρκετά κοινοποιημένα εργαστήρια με διαφορετικά επίπεδα αξιοπιστίας!
Για την ορθότητα της πληροφορίας, αν κάποιος κατασκευαστής διαθέτει την πόρτα σαν πόρτα διαμερίσματος, δεν απαιτείται σήμανση CE, οπότε η μέτρηση διάρρηξης δεν χρειάζεται να γίνει σε κοινοποιημένο εργαστήριο! Δυστυχώς έχουν γίνει τέτοιες μετρήσεις στην Ελλάδα μας από μη κοινοποιημένο εργαστήριο, που λόγω της αρμοδιότητάς μου σαν εκπρόσωπος του κοινοποιημένου φορέα/εργαστηρίου ift Rosenheim δεν είναι πρέπον να το σχολιάσω.
Βέβαια μετρήσεις, με σημαντικές ατέλειες και ασάφειες, έχουν γίνει στην Ελλάδα μας και στον τομέα της θερμοπερατότητας από άλλο εργαστήριο!

Επίσης χωρίς ικανοποιητική οδηγία τοποθέτησης, δεν εκδίδεται έκθεση μέτρησης. Η τοποθέτηση στην πράξη είναι τις περισσότερες φορές απαράδεχτη! Από ένα σύντομο βίντεο σε παράθυρο (http://www.youtube.com/watch?v=YRZzUXTlJOQ) μπορείτε να έχετε μια πρώτη εικόνα της δοκιμής διάρρηξης.

Προς το παρόν δεν είναι υποχρεωτικό το ταμπελάκι ή η ανεξίτηλη ετικέτα να είναι σε εμφανή θέση επάνω στο προϊόν που φέρει σήμανση CE, αλλά από τις 1. Ιουλίου 2013 επιβάλλεται.
Αναγράφονται αρκετά για τα κριτήρια επίτευξης μιας κατηγορίας διάρρηξης (RCx). Ποια κατηγορία διάρρηξης μπορεί να επιτύχει μια πόρτα ασφάλειας, εξαρτάται από διαφορετικούς συντελεστές και όχι μόνο από το πάχος της ατσαλολαμαρίνας. Βασικό είναι ότι μερικά χρησιμοποιούμενα εξαρτήματα πρέπει να έχουν ελεγχθεί σύμφωνα με καθορισμένα πρότυπα, που αναφέρονται στο πρότυπο ΕΝ 1627 για τη διάρρηξη.

Όποιος, καταναλωτής ή κατασκευαστής, επιθυμεί περισσότερες πληροφορίες, είμαι στη διάθεσή του.
 
Δρ. Γεώργιος Μουστακίδης
Εκπρόσωπος του ift Rosenheim
g.moustakidis@ift-rosenheim.de


 
Περισσότερες πληροφορίες ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου