Δομικά Υλικά - Ενέργεια

Δομικά Υλικά - Ενέργεια

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΝ 14351-1 + A1 ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΝΣΗ CE ΣΤΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ


Η ημερομηνία της υποχρεωτικής εφαρμογής του κανονισμού για τις δομικές κατασκευές και δομικά προϊόντα 305/2011/ΕΕ (Για περισσότερες πληροφορίες: PLANECO), που είναι 1. Ιουλίου 2013, πλησιάζει και θα επηρεάσει έντονα τη σήμανση των  προϊόντων. Μέχρι τότε θα προσαρμοστούν όλα τα εναρμονισμένα πρότυπα για τα δομικά υλικά. Αρκετά εναρμονισμένα πρότυπα έχουν ήδη προσαρμοστεί στον κανονισμό και ισχύουν ήδη. Με την αναθεώρηση έχουν διευκρινιστεί μερικά θέματα που αρκετοί δεν ήτανε σε θέση να τα κατανοήσουν από την προηγούμενη έκδοση. Μερικά απ’ αυτά αφορούν το εναρμονισμένο πρότυπο ΕΝ 14351-1 για τα παράθυρα και εξώπορτες. Παρακάτω, ενδεικτικά μόνο, μερικά βασικά σημεία.

·  Στο κεφάλαιο 7.2.1 γίνεται αναφορά, ότι πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις για τις επικίνδυνες ουσίες. Ποιες μπορεί να είναι αυτές σε κάθε προϊόν/υλικό αναγράφονται στους πίνακες για το REACH και για τα όρια υπάρχει βοήθεια με τιμές από πίνακες CAP, CWTF.

·  Στο κεφάλαιο 7.5.2.1 γίνεται αναφορά, ότι ο «Παραγωγός του Συστήματος» πρέπει να διαθέτει τις εκθέσεις των ΙΤΤ (αρχικές μετρήσεις πρωτοτύπου) στον «Κατασκευαστή».

·  Στο κεφάλαιο 7.2.5.2 «Προϋποθέσεις για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων ITT του Παραγωγού Συστήματος», αναγράφεται, ότι ο Κατασκευαστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα ΙΤΤ του Παραγωγού Συστήματος μόνο όταν λαμβάνει υπόψη του τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 I.     Ο Κατασκευαστής παραθύρων και εξώπορτων πρέπει να έχει ένα συμφωνητικό για τη χρήση των μετρήσεων και των συνοδευτικών εγγράφων.

 II.    Ο Κατασκευαστής είναι υπεύθυνος για τη διάθεση των προϊόντων στην αγορά και την τήρηση των προδιαγραφών του Παραγωγού Συστήματος.

III.    Οι οδηγίες του Παραγωγού Συστήματος και η συναρμολόγηση των υλικών πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στον έλεγχο παραγωγής στο εργοστάσιο (FPC).

IV.   Ο Κατασκευαστής πρέπει να είναι στη θέση να αποδείξει με αρχεία,  ότι ο συνδυασμός των υλικών που χρησιμοποίησε για την παραγωγή του προϊόντος αντιστοιχούν με αυτές του αρχικού δοκιμίου (από την αρχική μέτρηση).

V.   Ο Κατασκευαστής πρέπει να τηρεί τις εκθέσεις μετρήσεων για 10 χρόνια μετά την παραγωγή.

VI.    Ο Κατασκευαστής είναι υπεύθυνος, ότι το προϊόν εκπληρώνει τις επιδόσεις που αναγράφονται.  
        ·      Στα κεφάλαια 7.3.7 και 8 γίνεται αναφορά ότι ο Κατασκευαστής πρέπει να καθορίσει μεθόδους (π.χ. Barcode) για να μπορεί να διασφαλίσει την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων του. Οπότε οι κωδικοί πρέπει να αναγράφονται στα έγγραφα που θα συνοδεύουν το προϊόν και στην ετικέτα.


Συνοπτικά οι βασικές αλλαγές και επισημάνσεις είναι ότι

º στη Δήλωση Πιστότητας δεν επιτρέπεται να μην αναφέρεται η ιδιότητα επικίνδυνες ουσίες και σε καμιά περίπτωση να δηλώνεται npd!


º Ο Κατασκευαστής πρέπει να έχει στο FPC σημεία ελέγχου με τα οποία  να μπορεί να αποδείξει ότι χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά που χρησιμοποιηθήκανε στην αρχική μέτρηση και τήρησε όλες τις προδιαγραφές και μέθοδο κατασκευής του Παραγωγού Συστήματος.

º Πρέπει να εφαρμόζονται μέθοδοι για να διασφαλίζει ο Κατασκευαστής την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, όταν χρειασθεί. Για παράδειγμα η ιχνηλασιμότητα είναι βασική στην περίπτωση ανάκλησης και απόσυρσης των προϊόντων αν διαπιστωθεί ότι μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια του Καταναλωτή/Χρήστη.

4 σχόλια:

  1. Εφόσον ένα παράθυρο αλουμινίου:

    • Δεν εκλύει επικίνδυνες ουσίες
    • Οι πρώτες ύλες του παράγονται σύννομα
    • Η βαφή έχει σχετική πιστοποίηση
    • Η υάλωση επίσης

    Γιατί στη στήλη επικίνδυνες ουσίες της δήλωσης συμμόρφωση (αναφέρεστε εσφαλμένα ? σε δήλωση πιστότητας) απαγορεύεται η αναγραφή npd ? ή ΔΕΝ ΕΚΛΥΟΝΤΑΙ ΟΥΣΙΕΣ !
    Εφόσον , όπως γνωρίζουμε , την ευθύνη για την δήλωση συμμόρφωσης την έχει ο κατασκευαστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει για λόγους επικοινωνίας να διευκρινίσουμε μερικές ορολογίες και απαιτήσεις!

    Σύμφωνα με την Οδηγία 89/106 ΕΚ για τη σήμανση των δομικών προϊόντων απαραίτητο είναι να ληφθούν υπόψη τα κάτωθι:
    1. Μηχανικά Χαρακτηριστικά,
    2. Πυροπροστασία,
    3. Υγιεινή, Υγεία Και Περιβάλλον,
    4. Ασφάλεια Χρήσης,
    5. Ηχοπροστασία,
    6 Εξοικονόμηση Ενέργειας και Θερμοπροστασία

    Επίσης όποια απόδοση/επίδοση αναγράφεται στη Δήλωση Πιστότητας (είναι το δεσμευτικό έγγραφο που εκδίδει ο κατασκευαστής ανά προϊόν και παραλαμβάνει ο χρήστης/καταναλωτής και αναγράφονται οι επιδόσεις ανά ιδιότητα) πρέπει να απορρέει από μετρήσεις ή πρότυπα ή υπολογισμούς! Αν η ορολογία Δήλωση Πιστότητας είναι η καταλληλότερη ορολογία, δεν είμαι σε θέση να το σχολιάσω. Είναι ορολογία που χρησιμοποιήθηκε σε άρθρα του ΤΕΕ. Μπορούσε να ονομάζεται και Σήμανση/σήμα CE ή σήμα πιστότητας CE ή ....
    H Δήλωση Συμμόρφωσης έχει την έννοια της υπεύθυνης δήλωσης, οπου αναγράφεται, ότι ο κατασκευαστής τηρεί τις απαιτήσεις της/των οδηγίας/οδηγιών, των εφαρμοσμένων εναρμονισμένων προτύπων και από που απορρέουν/γίνανε οι αρχικές μετρήσεις τύπου. Αυτό το έντυπο το τηρεί στα αρχεία του και δεν διατίθεται στον καταναλωτή. Σύμφωνα με τον κανονισμό από τις 1. Ιουλίου δεν υπάρχει άλλο Δήλωση Συμμόρφωσης αλλά Δήλωση Απόδοσης!

    Αν λάβουμε τα παραπάνω υπόψη, πρέπει αποδεδειγμένα να γράψουμε ότι στα προϊόντα δεν συμπεριλαμβάνονται επικίνδυνες ουσίες ή ότι δεν απορρέει κίνδυνος. Πιστεύω να γίνεται κατανοητό, ότι δεν μπορούμε να γράψουμε npd (σημαίνει δεν κάνω δήλωση), γιατί αυτομάτως δεν τηρούμε το σημείο 3 της οδηγίας! Αν γράψουμε ότι δεν απορρέουν επικίνδυνες ουσίες πρέπει να έχουμε μετρήσεις! Η δυσκολία μέχρι σήμερα ήταν, ποιες ουσίες είναι επικίνδυνες! Τώρα έρχεται ο κανονισμός για τα δομικά προϊόντα και θα ισχύει υποχρεωτικά από τις 1. Ιουλίου 2013, που υποδεικνύει από ποια λίστα θα αναζητούν οι παραγωγοί τις ουσίες που πρέπει να ελεγχθούν, όταν συμπεριλαμβάνονται στα προϊόντα που παράγουν.
    Οπότε το αργότερο από τις 1. Ιουλίου πρέπει στην ιδιότητα επικίνδυνες να υπάρχει η πληροφορία ότι δεν υπάρχουν ή εκπέμπονται επικίνδυνες συγκεντρώσεις ουσιών και να υπάρχουν οι απαραίτητες μετρήσεις! Τις μετρήσεις πρέπει να τις κάνουνε οι παραγωγοί των υλικών που χρησιμοποιούνται π.χ. στα παράθυρα και πόρτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ερώτηση για τα παράθυρα αλουμινίου, ως προς την έκλυση ουσιών, ήταν συγκεκριμένη και δεν απαντήθηκε.

      Ερωτώ και επαναλαμβάνω,
      Γιατί πρέπει να κάνει μέτρηση, ο κατασκευαστής ή η διέλαση , (δεν έχει σημασία ποιος πρέπει) για να αποδείξει πώς το παράθυρο δεν εκλύει ουσίες , αφού είναι δεδομένο πως δεν εκλύονται ουσίες απ αυτό ? Συνεπώς , γιατί να μην επιτρέπεται η αναγραφή αυτή στη δήλωση πιστότητας – συμμόρφωσης ?

      Τα υπόλοιπα της οδηγίας 89/106 είναι γνωστά.




      Ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  3. Δεδομένο είναι μόνο όταν υπάρχουν μετρήσεις. Σύμφωνα με την οδηγία δεν ήταν σαφές, ποιες χημικές ενώσεις ή στοιχεία θεωρούνται βλαβερές ουσίες και ποιες συγκεντρώσεις δεν πρέπει να υπερβούν. Εκτός εκείνου ένα παράθυρο αλουμινίου δεν αποτελείτε μόνο από αλουμίνιο! Ποιος εγγυάται τι περιλαμβάνει το ανακυκλωμένο αλουμίνιο, το χρώμα, το λάστιχο, οι μηχανισμοί. Τα παραπάνω ξεκαθαρίζουν εν μέρει με τον κανονισμό. Παρ’ όλα αυτά δεν καθορίζονται οι επιτρεπτές συγκεντρώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή