Δομικά Υλικά - Ενέργεια

Δομικά Υλικά - Ενέργεια

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Αερισμός χώρων διαμονής και εργασίας


Ο καθένας επιθυμεί μια άνετη διαμονή στο χώρο κατοικίας και εργασίας του. H άνεση μπορεί να οριστεί ως η αίσθηση της απόλυτης φυσικής και πνευματικής ευημερίας όλων των ατόμων που βρίσκονται σε ένα χώρο. H εξασφάλιση άνεσης καθορίζεται από πλήθος καταστάσεων που πρέπει να εξασφαλίζονται ταυτόχρονα. Αυτό επιτυγχάνεται ανάλογα τις εποχές μέσω εγκαταστάσεων κλιματισμού ή φροντίδα εφαρμογής φυσικού δροσισμού,  με συνδυασμό φυσικού και τεχνητού φωτισμού (ή με ένα από τους δύο), που πρέπει να καλύπτουν τις συνθήκες ικανοποιητικής οπτικής άνεσης, με φυσικό ή μηχανικό αερισμό ώστε να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες αλλαγές αέρα για να διατηρείται ο χώρος μόνιμα υγιεινός κ.ο.κ.
Στην περίπτωση της αθέλητης διείσδυσης αέρα τα αποτελέσματα μπορεί να συμβιβάζονται μερικώς ως προς την υγιεινή κατάσταση του χώρου αλλά δεν εξυπηρετούν ουσιαστικά το στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας. Στον προκαθορισμένο αερισμό τα αποτελέσματα μπορούν να καλύπτουν τόσο την υγιεινή των χώρων όσο και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Είναι έτσι ιδιαίτερης σημασίας για την εξοικονόμηση ενέργειας να ελέγχονται οι διεισδύσεις αέρα αλλά και να εξασφαλίζεται ο σωστός αερισμός. Έτσι θα συμβιβάζονται τόσο η εξοικονόμηση ενέργειας όσο και η υγιεινή των χώρων με την εξασφάλιση θερμικής άνεσης και τον περιορισμό των προβλημάτων της υγρασίας. Σε περίπτωση μη επαρκούς αερισμού ένα τεράστιο πρόβλημα τις ψυχρές εποχές είναι και η δημιουργία μούχλας.
Ο φυσικός και συστηματικός αερισμός των χώρων διαμονής μπορεί να εξοικονομήσει μεγάλα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας. Από μετρήσεις και ενεργειακές καταγραφές και προσομοιώσεις σε κατοικίες στην Ελλάδα, προκύπτει μείωση της τάξης του 75 με 100% του ψυκτικού φορτίου λόγω του αερισμού (εφόσον εφαρμόζεται επαρκής ηλιοπροστασία στα κτίρια), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υποκαταστήσει ένα κλιματιστικό σύστημα, καθώς δημιουργούνται συνθήκες θερμικής άνεσης μέσα στους χώρους.

Ένας διαμπερής ελεγχόμενος αερισμός είναι αποτελεσματικότερος. Δεν αερίζουμε χώρους ανοίγοντας μόνο το παράθυρο ή την πόρτα. Με την πόρτα μεταφέρουμε το «πρόβλημα» σε διπλανούς χώρους. Ο νυχτερινός διαμπερής αερισμός επιπλέον είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, ιδιαίτερα τις θερμές ημέρες, κατά τις οποίες ο ημερήσιος αερισμός δεν είναι δυνατός. Ο νυχτερινός αερισμός συνεισφέρει και στην αποθήκευση «δροσιάς» στη θερμική μάζα του κτιρίου, σαρώνοντας τις επιφάνειες του κτιρίου με δροσερό αέρα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη επιβάρυνση του κτιρίου κατά την επόμενη μέρα.


Στρατηγική του αερισμού στους χώρους διαμονής

Είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί ένας αερισμός που να είναι άνετος, επαρκής και ορθολογικός εφόσον οι χώροι δεν είναι εξοπλισμένα με κάποιο σύστημα αερισμού, δηλαδή δε διαθέτουν ένα άνοιγμα αερισμού που να ελέγχεται και κάποιον αγωγό που να εξάγει τον αέρα που πρέπει να βγει.

Οι ανάγκες σε αερισμό ποικίλλουν ανάλογα με το χρόνο και το χώρο. Στην εποχή μας ο αερισμός δεν προέρχεται από διαρροές των όψεων, ανοιγμάτων και των στεγών και δεν είναι δυνατό να ελέγχεται.
 
H ταχύτητα του ανέμου και η θερμοκρασία του αέρα ποικίλλουν πολύ στη διάρκεια του έτους και αυτό ανεξάρτητα από τις ανάγκες για αερισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα εν συντομία παραπάνω καταλήγουμε στο

Συμπέρασμα: χρειαζόμαστε στεγανούς χώρους που πρέπει να αερίζονται με φυσικά και συστηματικά και συνδράμουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. περισσότερα ...

Σας παραθέτουμε δύο οικονομικές και αποτελεσματικές λύσεις φυσικού αερισμού.
 1. Σταθερός φυσικός αερισμός 
   με εξοπλισμό που τοποθετείται 
   στην πατούρα ξύλινων ή 
   πλαστικών παραθύρων και



2. Φυσικός αερισμός με ρυθμισμένο αυτόματο χρόνο κλεισίματος σε ανακλινόμενα παράθυρα. Μια λύση με εναλλακτικές δυνατότητες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου